Hvad er mineralolie?

Der findes utrolig mange forskellige olier på kloden hvad enten det er fremkommer helt naturligt af allerede eksisterende ressourcer eller de fremstilles ved brug af forskellige højtryksmetoder på en fabrik. Nogle bruges til hverdag af helt almindelige mennesker, mens andre kun bruges af professionelle til industriel brug. Det kan være en god idé at gøre sig klog på hvilke olier der findes, så man er mere bevidst som forbruger om hvad man skal købe og hvad der er relevant for ens egne behov.

Til industriel brug

Som sagt bruges mange olier til industriel brug, hvad enten det er til fremstilling af for eksempel plastic eller til brændsel, så lastbiler, fly, skibe og traktorer kan komme frem i verdenen. Selvom olie ikke er godt for kloden i det lange løb, er det stadig en af de mest anvendte fossile brændstoffer. Mineral olie er en af de mest hyppigt brugte olier, som både bruges til smørelse og til brændsel i køretøjer, men mineral olien kan også blive yderligere bearbejdet og dermed blive til smørelse og gasser.

Mineral olie bliver anvendt i mange forskellige produkter og industrier, blandt andet medicin og kosmetik, der helst skal produceres så hurtigt og billigt som muligt. Man kan undgå at købe for mange produkter lavet af olie ved for eksempel at blive en mere bevidst forbruger og undersøge produkterne på nettet inden man køber dem.

Forskellen på syntetisk og mineralsk olie

Mineral olie fremstilles ved raffinering af råolie, der er hentet fra undergrunden. Herefter den skilles ad og de enkelte komponenter sorteres efter kogepunkt. Når olien bliver behandlet på raffinaderiet, bliver det til blandt andet olie, gasser, brændstof med mere. Den mineralske smøreolie er den mindst behandlede af slagsen der oprindeligt stammer fra olien. Til sidst bliver der tilføjet ekstra additiver til smøreolien for at gøre det til det endelige produkt.

Syntetisk olie er – som det ligger i navnet – en olie der fremstillet helt eller delvist syntetisk ved brug af høje eller lave temperaturer på en fabrik. I dag er der ikke den største forskel på mineralsk og syntetisk olie, da en raffineret olie kan fremstilles på et så højt niveau at den minder om den syntetiske slags.

Skadeligt at indtage

Selvom mineral olie bruges i mange forskellige hverdagsting, såsom madprodukter og kosmetik og egentlig i sin natur er uddraget fra ‘ren’ olie, er det svært skadeligt at indtage. Derfor er det også anset som værende en af de problematiske ingredienser, man ellers finder i mange produkter, rigtigt mange mennesker håndterer hver eneste dag. Hvis man ikke er bevidst om at sådanne varer indeholder mineral olie, er det let at bruge dem et helt liv og tage skade af dem.

Det er derfor vigtigt at man lægger ekstra meget mærke til hvad man indtager i hverdagen og eventuelt skærer ned på sit forbrug af plastik eller erstatter plastik af mere bæredygtigt materiale, såsom træ eller stål. Dermed kan man gøre en mærkbar forskel for sit eget velvære, sundhed og for planeten i sidste ende.

Comments are Disabled